Pages

Thursday, August 09, 2012

MURTABAK

Salam 20 Ramadhan...

Cuaca hening begini mulalah mummy verangan menu apa utk santapan buka puasa kita nanti...
Dalam banyak-banyak juadah, Murtabak dan Kuih Buah Melaka adalah makanan favorite kita sekeluarga..
3M juga amat menggemarinya termasuk mummy...
Marissa kalau dapat makan Buah Melaka @ Onde-Onde berbiji2 sambil menghadap satu  plastik sampai ada unsur ketamakkan kepada abang Mukhrizz !! hehehe...siap tangan sorok kat belakang sekiranya ada unsur ugutan dari Mummy supaya makan share-share yer!!

Tapi kali ini post ini hanya berkisar mengenai Murtabak sahaja !
macam-macam jenis murtabak ada kat malaysia ni...


Yang paling famous, Murtabak Pak Din
tapi penjual yg nama bukan Din pun kadangkala ambil kesempatan menjual murtabak yg nama Murtabak Pak Din juga....sebab semua pasar malam atau bazar Ramadhan yang Mummy pergi mesti ada Murtabak Pak Din !! ntah betul Din ke idak? yang mana satu Pak Din pun tak tau...hihi mungkin Pak Din membuka francais di merata-rata...

Yang ni Pulak Murtabak Singapore

Isi Daging penuh di luar...Restoren Zam Zam pun ada Murtabak ni...bukan hanya terdapat di Singapura...
Murtabak Raja ini pula berasal dari negeri kelantan..so susah sikit nak di dapati di mana-mana..tetapi mungkin sekarang ada agen yang menjual dan senang utk didapati...Murtabak ni jenis frozen..so kalau ada di antara sedara mara balik kelantan Mummy tidak lupe untuk mengirim barang 2-3 bungkus...Di Ampang Jaya juga ada Murtabak yang tidak kurang hebatnya..dengan harga RM2, isi banyak, telur cukup, bawang sesedap rasa telah membuatkan ramai pelanggan berkunjung...yang paling best kalau bukan di bulan Ramadhan pun ada murtabak ini dijual bahkan di waktu pagi untuk sarapan...

Tapi yang paling Mummy terre buat adalah Murtabak Maggi ! hehehe
sangat senang menyediakannya


(gambar semuanya sumber Mr. Gugel)

tapi...SIAPA TAK MAKAN MURTABAK????

AWAS yaaaaaa....memamng sedap murtabak ni kan..tapi kalau nak membeli tu, pastikan telur yang disediakan tu di basuh terlebih dahulu...kalau nampak penjual tu masih letak telur yg bersalut najis empunya telur itu masih di dalam sarang telur warna coklat, mintak Ampun yer....sangat menjengkelkan untuk membeli!!

Di Tanjung Malim sahaja mummy ada jumpa satu gerai murtabak di pasar malam yg tertulis

"MURTABAK - TELUR TELAH DI BASUH, DIJAMIN SUCI DAN BERSIH !!!"hahah dijamin suci dan bersih tu Mummy tambah-tambah jer...heheh tapi memang betul la telur kat gerai tu telah dibasuh dulu....letak pun di dalam belas yang lain..

So, sesiapa yang nak makan Murtabak tu pastikan kita menjadi pengguna yang bijak dan mengikut sunnah..memang susah nk carik, kan...So kepada peniaga-peniaga murtabak, silalah basuh telur ayam itu dahulu sebelum dijadikan bahan untuk memertabakkan daging !!!

Tau tak siapa yang tak mkan murtabak...? TOKMA !!!!

sebab? yaa....sebab telur itu...telur yg suci setelah dibersihkan..No comments:

Post a Comment